Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego odbędzie się 17 listopada 2022 r. w EXPO Kraków jako wydarzenie towarzyszące targom HORECA oraz GASTROFOOD. Tematem konkursu są udziec sarny oraz mięso królicze z wątróbką.
Wśród obowiązkowych dodatków pojawiają się ponadto skorupiakowy fond w płynie marki CHEF oraz dojrzewający sześć miesięcy ser bursztyn (w tym roku przypada 20-lecie opracowania jego receptury) z linii Skarby Serowara firmy Spomlek. Dania konkursowe będą serwowane na talerzach udostępnionych przez Polską Grupę Porcelanową.
Zgłoszenia do pierwszego etapu konkursu – przepisy na potrawy ze składnikami obowiązkowymi wraz ze zdjęciami ich wykonania – można nadsyłać do 9 października pod adresem zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl. W kolejnym etapie komisja wyłoni spośród nich sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale podczas targów HORECA w Krakowie. Wzorem ubiegłego roku zmagania podczas mistrzostw będą transmitowane na żywo za pośrednictwem mediów społecznościowych organizatora.
Promocja dziczyzny odbywać się będzie całe trzy dni trwania targów – 16 listopada przewidziano pokazy w ramach supportu kulinarnego, w czasie których zespoły szefów kuchni w barwach reprezentowanych restauracji przedstawią swoje spojrzenie na ten rodzaj mięsa. 18 listopada natomiast na udostępnionych na potrzeby mistrzostw stanowiskach firmy Plastmet, niekwestionowanego lidera w swojej branży, rywalizować będzie młodzież w ramach Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych, którego tematem będą „dzikie smaki”.
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego mają status konkursu nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski. Jesienią w 20. eliminacjach pucharu staną w szranki ubiegłoroczni mistrzowie Polski w dziczyźnie, Michał Filipczuk i Marcin Klóska z restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wlkp.
Szczegóły dotyczące konkursu oraz zgłoszeń na
www.mistrzostwadziczyzna.pl.
Kontakt w sprawie sponsoringu i wsparcia mistrzostw:
m.jochaniak@openglobal.plKontakt dla mediów:
rzecznik@mistrzostwadziczyzna.pl