Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny 2024!

Mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny 2024 r., wyłonionymi podczas IV Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego, zostali Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska, reprezentanci Stanicy Łowieckiej Kniejówka w Ownicach. Uzyskali oni zarazem nominację do startu w XXII Kulinarnym Pucharze Polski.


Finał mistrzostw odbył się 11 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. W szranki stanęło sześć dwuosobowych zespołów zawodowych kucharzy, spośród których najlepszych wyłoniło dziewięcioosobowe jury pod przewodnictwem Ernesta Jagodzińskiego z Chef's Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. Gala finałowa oraz ogłoszenie wyników rywalizacji odbyły się w hotelu Ilonn.

Drugie miejsce zajęli Tomasz Soczumski i Dawid Stąpór z restauracji Żółty Słoń w Kielcach, trzeci byli natomiast Dawid Cieśliński i Dawid Wysocki z restauracji Lumière w Baranowie. Poza podium znaleźli się kolejno: Mariusz Wolski i Maryna Marchuk z hotelu Kozi Gród w Pomlewie, Krzysztof Grabowski i Bartosz Otremba z restauracji Leśna Perła w Rudzińcu oraz Marek Sobek i Adrian Kiełb z restauracji Pergola w Łańcucie. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu!

Partnerami strategicznymi czwartej edycji mistrzostw byli: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, Nestle Professional i marka Chef, Skarby Serowara – polskie sery długodojrzewające, EDIT Work Uniforms, Lubiana oraz Plastmet, którym dziękujemy za wsparcie.

Na zdjęciu w środku mistrzowie Polski w przyrządzaniu dziczyzny 2024 Bartłomiej Pawlikowski (z szampanem) i Marcin Klóska (z nominacją do KPP). Po lewej Dawid Stąpór i Tomasz Soczumski, po prawej natomiast – Dawid Cieśliński i Dawid Wysocki.

Fot. Piotr Piosik / HoReCa Las-Kalisz




Uczestnicy i laureaci czwartej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie w Poznaniu