Rolada z dziczej łopatki ma wygląd, a przede wszystkim smak dawnych świątecznych pieczeni . Bo to przecież mięso naturalne. Takie jak z wieprzków hodowanych w czasach mojego dzieciństwa.
Pieczony udziec z dzika, czyli tylna szynka z kością to jedno z najpiękniejszych i najsmaczniejszych dań. Wybitna ozdoba stołu świątecznego, urodzinowego, a nawet weselnego.
Gulasz to jedna z najłatwiejszych mięsnych potraw. Znana i lubiana pod wszystkimi szerokościami geograficznymi. Ogólnie rzecz ujmując to dużo mięsa w postaci większych lub mniejszych kawałków zatopionych w sosie.
Rolada z jelenia ugotowana w rosole jest smaczna i zdrowa, bo lżej strawna od mięs smażonych czy pieczonych. Ale przede wszystkim jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Zrobić białą kiełbasę może każdy. To prosta i szybka potrawa. Na wielkanocnym stole biała kiełbasa być musi. Pieczona lub parzona. Podana z chrzanem, musztardą, podsmażaną cebulą albo majonezem.
Upieczony moim sposobem comber sarni jest soczysty i kruchy. Smak mięsa nabiera orzechowo słodkawej nuty. A zapach w niczym nie przypomina zapachu surowego mięsa sarny zwanego przez myśliwych zapachem wiatru.
Hamburger z dziczyzny łączy w sobie dwie cechy: doskonały surowiec i prostotę wykonania. W efekcie, w kilka minut otrzymuje się idealne danie, które zwiemy często befsztykiem.